Přestavba administrativní budovy Sportturist na hotel Metropol
místo: Národní třída 1036/33, Praha 1 – Staré Město
projekt: 01/2003–06/2007, bourání: 05/2005–09/2005, realizace: 10/2005–06/2007
klient: Special Tours Praque, spol. s r.o.
autoři: Marek Chalupa, Štěpán Chalupa, Tomáš Havlíček, Martin Rusina – Chalupa architekti / d u m architekti
spolupráce: Jakub Hendrych, Milan Jirovec, Michal Rosický, Ondřej Rys, Lenka Slívová, Tomáš Straka, Mahulena Svobodová, Daniel Tvrdík, Kamila Venclíková
dodavatel: Průmstav a.s.
zastavěná plocha: 253 m2, obestavěný prostor: 7 330 m3
grafika: Petr Babák – Laboratoř
foto: Filip Šlapal

Návrh hotelu Metropol vychází z kontextu pražské Národní třídy a z představy o soudobém prostředí moderního a živého centra města s městskými paláci, kavárnami, restauracemi a obchody otevřenými do ulice. Celé přízemí hotelu je proto vyčleněno městské kavárně a restauraci a zcela se otevírá ulici pomocí automaticky výsuvných velkoplošných skleněných výkladců.
Hotel je kapotován unikátní celoprosklenou technologickou fasádou - karoserií – v profilu plynule elasticky tvarovanou. Fasáda se v závislosti na intenzitě slunečního světla automaticky zastiňuje textilními motorickými markýzami, které se samy zatahují při vysoké rychlosti větru. Okna se automaticky uzavírají při dešti či odchodu hosta z pokoje, při jejich otevření je regulováno topení a chlazení. Skrz celoplošné zasklení se hotelovým hostům nabízejí exkluzivní výhledy na město. Též díky proměnlivosti mnohovrstevnaté fasády se dům intenzivně účastní pestrého dění na jedné z nejvýstavnějších pražských ulic.